Masakan Palembang

Empek-Empek Palembang

Bahan-bahan :
1. 500 gr Ikan belida/tengiri
2. 100 cc air/ 3/4 gelas
3. garam secukupnya
4. 250 gr sagu

Cara pembuatan :
1. Ikan bersihkan isi perut dan sisiknya, dibelah dua memanhjang, tulang yang
ditengah dibersihkan pula.
2. Kikis dengan garpu sambil bersihkan tulangnya yang kecil. Kulit ikan bersihkan
pula, daging ikan haluskan betul-betul. Air, garam dan daging halus campur sampai
rata.
3. Campur dengan tepung sagu tadi, bila mengaduk tepung sagu seperlunya saja sebab
bila terlalu banyak diaduk-aduk, empek-empek akan menjadi keras dan melar.
4. Adonan itu bentuk seperti bola kemudian ditanak (dikukus) atau rebus dalam air
yang banyak. Kemudian goreng sampai kecoklatan,
5. Hidangkan dengan terlebih dulu diiris dan ditambahkan cuka dan rendaman mie suun
dan irisan ketimun

 
  • MASAKAN INDONESIA © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes